piątek, 28 listopada 2014

Budyń pietruszkowy z mandarynką.


Zauważyliście, że wszystkie przepisy jakie tu dodaję to desery? Tak, tak, kocham słodycze, ale zawsze staram się, żeby te, które jem, były choć trochę zdrowsze niż te zwykłe. Dzisiaj też mam dla was deser, a mianowicie jest to budyń z pietruszki. Przepis pochodzi od uczestniczki Masterchefa, Dominiki, nie wiem jak ona na to wpadła, ale jest genialny!


Składniki na 2 porcje:
-4 korzenie pietruszki (ok. 200 gramów)
-szklanka mleka kokosowego
-2 łyżki cukru
-laska wanilii
-łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:
Pietruszkę trzeba obrać i pokroić na małe kawałki, żeby szybciej się ugotowała. Gotować ją w mleku kokosowym z cukrem i laską wanilii (przekrojoną wzdłuż na pół) aż pietruszka będzie miękka (nam zeszło chyba z 20 minut). Potem wyjąć wanilię i zmiksować to wszystko na gładką masę dodając sok z cytryny. Udekorować owocami i gotowe!


Powiem szczerze, że budyń dzięki wanilii i mandarynce smakuje bardzo świątecznie :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz